Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın katılımıyla Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılış töreninin ardından, 20. Millî Eğitim Şurası Divan Toplantısı Millî Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER başkanlığında yapıldı.
Bakan ÖZER, toplantıdaki konuşmasında şûra için görüş bildiren tüm katılımcılara şükranlarını sundu.
Şûranın geniş katılımlı şekilde düzenlenmesine büyük önem atfettiğine işaret eden ÖZER, "Her bir alanla ilgili söyleyecek sözü olan herkesin bunları bizimle paylaşması çok kıymetli. 21. yüzyılda Türkiye'nin güçlü, bölgesinde lider, dünyada iddia sahibi olabilmesi için eğitim sisteminin çok güçlü olması gerekiyor ve başka seçeneğimiz yok." dedi.
Eğitimde son 20 yılda büyük atılımlar yaşandığını vurgulayan ÖZER, "Tüm dünyadaki eğitim sistemlerinde olduğu gibi bir kök problem hâlâ kronik olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor. O da eğitimde fırsat eşitliği veya okullar arası başarı farkı." diye konuştu.
Yıllarca PISA araştırmalarından dolayı bunu liseler arası başarı farkı olarak okuduklarını ve liseler arası başarı farkını azaltmak için geçmiş bakanlar ve Bakanlık olarak büyük çabalar sarf edildiğinin altını çizen ÖZER, şöyle devam etti:
"Aslında bunun başlangıç noktası, temel eğitim ve okul öncesi eğitime erişim. Onun için şu anda bizim odaklanmamız gereken ana nokta eğitimde kaliteyi ve fırsat eşitliğini artırmak. Burada amacımız el ele vermek ve hep birlikte kafa yormak, istişare etmek ve gelen görüşleri herhangi bir noktaya çekmeden tarafsız şekilde değerlendirerek 21. yüzyılın eğitim sisteminin genel çerçevesini oluşturmak. Bu niyetle bu şûrayı düzenledik. İnşallah sizlerden gelen görüşlerle onları olgunlaştırarak yeni eğitimde fırsat eşitliği ile ilgili önceliklerde yeni yol haritamızı çok daha zenginleştirmiş olacağız."
Şûranın izleme değerlendirme raporlarını 3 ayda bir yayımlayacağız
Bakanlığın, 20. Millî Eğitim Şurası'nın izleme değerlendirme raporlarını her 3 ayda bir yayımlayacağını bildiren ÖZER, şurada oy birliği ve oy çokluğuyla alınan kararlarda hangi mesafenin alındığının şûra üyeleri ve kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
ÖZER, niyetlerinin eğitim sisteminin kalitesinin artırmak ve geleceği inşa eden gençleri yetiştirmek olduğunu dile getirerek "Onun için burada Millî Eğitim Bakanı olarak da söz veriyorum, burada alınan kararların hepsini izleme değerlendirme raporlarımızı hepinizle paylaşacağız. Bu nedenle sizin burada kısa da olsa bir günlük de olsa harcayacağınız mesai, dikkatiniz, odağınız gerçekten çok önemli." ifadesini kullandı.
Şûranın düzenlenmesi kararının çok hızlı bir şekilde alındığına dair eleştirilerin kamuoyunda yer aldığına değinen ÖZER, önceki şûralarda izlenen prosedürlerin tamamının bu şûrada da yapıldığını vurguladı.
ÖZER, 2 gün içinde hızlı şekilde değerlendirmeler yapılarak yol haritasının ortaya çıkarılacağına işaret ederek şûra sürecine emek veren herkese teşekkür etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN'ın bugün Millî Eğitim Şûrası ve öğretmenlerle ilgili açıkladığı müjdelerin şûranın bir bereketi olduğuna inandığını dile getiren ÖZER, şunları kaydetti:
"İyi ki şûrayı düzenledik. İyi ki Cumhurbaşkanımız, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu, tüm detaylarını bu şûranın açılışında kamuoyuyla paylaştı. Sadece bizim dönemimizde değil, tüm bakanlarımız döneminde, kıymetli Bakanımızın (Nabi AVCI) da öğretmen meslek kanunun hazırlanmasında çok büyük emeği var. Ondan önceki bakanlarımızın da bürokrasinin de çok büyük emeği var."
ÖZER, Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun 20. Millî Eğitim Şûrası'nın gerçekleşmesine nasip olduğunu ifade ederek "İnşallah hızlı bir şekilde yasalaştırıp öğretmenlerimizin hak etmiş olduğu kariyer sisteminden özlük haklarına kadar tamamen öğretmenlere münhasır bir kanunu inşallah 2022 yılı içinde yürürlüğe sokulmasının kıvancını, mutluluğunu yaşayacağız." değerlendirmesini yaptı.
Şûra 600 katılımcı ile toplandı
MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cihad DEMİRLİ de bugünden itibaren 3 gün boyunca 600'e yakın şûra üyesinin katılımıyla özel ihtisas komisyonları çalışmaları ve Genel Kurul Toplantısı'nın yapılacağını bildirerek komisyon çalışmalarının yarın gün sonuna kadar tamamlamasının önem arz ettiğini belirtti.
Komisyonların yarın sabah çalışmalara başladıklarında komisyon üyeleri içinden açık oyla başkan, başkan yardımcısı ve 3 raportör seçeceğini aktaran DEMİRLİ, şunları kaydetti:
"Komisyon başkanın riyasetinde eğitim şûrası çalışma usul ve esaslarının okunmasıyla çalışmalar başlatılacaktır. Daha sonra hazırlık belgesinde geçen maddeler üzerinden görüşmeler sürdürülecektir. Şûranın üçüncü günü cuma sabahı saat 08.30'da Genel Kurul yine bu salonda tüm üyelerimizin katılımıyla başlayacaktır. Gündeme bağlı olarak üç temel konu oturumlar hâlinde maddelerin oylanması şeklinde ele alınacak ve Genel Kurul çalışması sona erecektir."
Son şûrayı toplayan eski Bakan AVCI'dan "şûraların şûrası" önerisi
En son 7 yıl önce yapılan 19. Millî Eğitim Şûrası'nı toplayan eski Millî Eğitim Bakanı Nabi AVCI da yaptığı konuşmada millî eğitim şûralarının eğitim politikalarına yön verdiğini anlattı.
Millî Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER'e bu geleneği sürdürdükleri için teşekkür eden AVCI, "Bir önerim olacak bundan sonraki şûra için inşallah o da sayın Bakanımıza nasip olur, '100. yılımızda bir de şûraların şûrasını yapalım inşallah'. 20 şûrada hangi konular ele alındı, nasıl çalışıldı, ne tür öneriler getirildi, bunların hangileri nasıl gerçekleştirildi, hangileri neden gerçekleştirilemedi bütün bunları yani bir tür şûraların özeleştirisinin de yapılacağı bir şûra önerisiyle inşallah 2023'te 100. yılımızda şûra geleneğimizi de taçlandırmış oluruz." değerlendirmesinde bulundu.
Nabi AVCI, 19. Eğitim Şûrası'nın toplanmasında emeği geçen eski Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM, eski Müsteşar Yusuf TEKİN, eski Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin KARİP'e teşekkür etti.
Eski Bakanlardan Nabi AVCI konuşmasının sonunda "19. Şûra Bakanı olarak başarı dileklerimizle" diyerek Millî Eğitim Bakanı ÖZER'e kalem takdim etti.
ÖZER ise "Sayın Bakanımıza çok teşekkür ediyorum. İnşallah 21. şûrayı düzenleyecek Millî Eğitim Bakanımıza da eğer beni davet ederse şûraya bu kalemi takdim edeceğim. Dolayısıyla bu kalem bundan sonra geleneksel bir sembol olarak inşallah devam edecek." değerlendirmesinde bulundu.
20. Millî Eğitim Şûrası Divan Başkanı Millî Eğitim Bakanı Mahmut ÖZER, toplantının sonunda divan heyetini takdim etti.
Buna göre Divan Başkanvekili Bakan Yardımcısı Petek AŞKAR, Divan Başkanvekili Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Cihad DEMİRLİ, raportörler YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Ömer AÇIKGÖZ, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan UZUN ve İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut AK ile özel öğretim kurumlarını temsilen Metin ÖZER yer aldı.