e-Sınav Merkezi
NASIL GİDİLİR?
Kütahya vazodan e-sınav merkezine gidiş güzargahı haritadaki gibidir. Bunun yanı sıra Kütahya Belediyesine ait 5,6 ve 26 numaralı otobüslerde e-sınav merkezine gitmektedir.
Adres: Cumhuriyet Mahallesi Yunus Emre Caddesi Asmalı Sokak No:3 Merkez / KÜTAHYA
ADAYLARIN SINAVLARININ GEÇERSİZ SAYILDIĞI DURUMLAR
1. Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde kursiyerin sınava girmesi,
2. Geçerli kimlik belgesinin ve onaylı sınav giriş belgesinin (renkli fotoğraflı, çift mühürlü/kaşeli ve çift imzalı) ibraz edilmemesi,
3. e-Sınav ekranındaki fotoğraf ve bilgiler ile sınav giriş belgesindeki bilgilerin farklı olması ve nüfus cüzdanındaki bilgiler ile uyuşmazlık olması,
4. Herhangi bir kursiyerden ya da dokümandan kursiyerin kopya çektiği salon görevlilerince tespit edilmesi
5. Kursiyerin yerine başkasının sınava girmesi
6. Sistemden hatalı fotoğraf yüklenmesi (sistem / nüfus cüzdanına uygun olmayan),
7. Üzerlerinde kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar(işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesneleri kursiyerin yanında bulundurması,
8. e-Sınav uygulama cihazlarına ve merkez demirbaşlarına zarar verilmesi
ADAYLARIN SINAV SIRASINDA YAPMALARI GEREKENLER
1. Sınavda 50 soru sorulup, süresi 45 dakikadır. Sınav başladıktan sonra kalan süreyi ekranın sağ üst köşesinden görebilirsiniz.
2. Ekranınızdaki bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol ediniz. Herhangi bir yanlışlık varsa salon görevlilerine bildiriniz.
3. Sınav başlama saati geldiğinde ekrandaki "Kullanım Kılavuzunu Okudum Bilgilerimin Doğruluğunu Onaylıyorum" kutusuna basıldığında sınav başlama ekranı karşınıza gelecektir. Bu ekranda yer alan "SINAVA BASLA" butonuna tıklayarak sınava başlayabilirsiniz.
4. Sorular her aday için farklı sırada karşınıza tek tek gelecektir. Soruyu okuduktan sonra doğru olduğunu düşündüğünüz seçeneği işaretleyiniz. İşaretlediğiniz seçenek diğerlerinden farklı bir renkte olacaktır. Sonraki soru butonuna bastığınızda cevabınız kaydedilmiş olacaktır.
5. Daha sonra istediğiniz soruya tekrar dönebilirsiniz, cevabınızı değiştirebilirsiniz ya da eski cevabınızın üzerine tekrar basarak soruyu boş bırakabilirsiniz.
6. Yanlış-doğruyu götürmediğinden soruları boş bırakmamanız önerilir.
7. Resimli sorularda resmin üzerine bir kez dokunduğunuzda resim büyüyecek, ekranda boş bir yere veya sorunun sağ üst köşesinde bulunan (x) işaretine dokunduğunuzda ise resim küçülecektir.
8. Sınavınız tamamen bittiğinde, yani tüm derslerin sorularını cevaplandırdığınızda "SINAVI BİTİR" butonuna basarak sınavınızı bitirebilirsiniz.
9. Sınavınız bittiğinde salon görevlisinin vereceği liste ve cevaplarınızın bulunduğu kâğıdı imzalayarak salondan ayrılabilirsiniz.
10. Sınav sonuçlarınızı salon çıkış kapısının yanında bulunan bilgisayardan (KİOSK’dan) T.C. Kimlik Numaranız ile sorgulayabilirsiniz. Yada http://esinav.meb.gov.tr adresinde öğrenebilirsiniz.
SALON BAŞKANI VE GÖZETMENİN DİKKAT EDECEĞİ HUSUSLAR
1. Sınav oturumundan en az yarım saat önce sınav salonuna geliniz.
2. Sınava gelirken ses yapmayacak ayakkabılar tercih ediniz.
3. Sınav salonuna ulaşıldığında Uygulama ve İzleme Görevlisi kontrolünde öğretmen bilgisayarından “e-Sınav Test Merkezi Yönetim Ekranı”ndan kişisel mebbis şifresiyle girişinizi yapınız.
4. Sınava en geç 15 dakika kala sınav salonuna alınacak adayların salon girişinde toplanılması sağlayınız. Salona girdikten sonra adayların dışarı çıkmasına izin vermeyiniz.
5. Uygulama İzleme Görevlisinden Alınacak Salon Aday Yoklama Listesindeki sıraya göre Salon Başkanı/Gözetmeni ve Emniyet görevlisi ile birlikte “e-Sınav Giriş Belgesi” (renkli fotoğraflı, çift mühürlü ve imzalı), Kimlik Belgesi (T.C. kimlik numaralı ve fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport (geçerlilik süresi dolmamış) veya yabancı uyruklu kursiyerler için İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından verilen resimli, mühürlü kimlik belgesi) adayların yüzlerine de bakarak kontrol edilerek sınav salonuna alınız.
6. Geçerli kimlik belgesi yanında olmayan kursiyer ile e-Sınav giriş belgesi yanında olmayan veya e-Sınav giriş belgesinde renkli fotoğraf, çift mühür ve çift imza olmayan kursiyer kesinlikle sınava almayınız.
7. Joker aday (gerçek adayın kimlik bilgilerini kullanarak sınava girmeye çalışan sahte kişi) tespit ettiğinizde durumu hemen emniyet görevlisine bildiriniz ve Uygulama-İzleme Görevlisiyle birlikte yönetim ekranından gerekli işlemleri yapınız.
8. Kursiyer sınav salonuna alınırken kullanımı doktor raporu ile belirlenen hasta veya engellilere ait cihazlar (işitme cihazı, insülin pompası, şeker ölçüm cihazı ve benzeri) hariç, çanta, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera ve benzeri iletişim araçları ile depolama kayıt ve veri aktarma cihazları, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar ve kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş ve benzeri eşyalar ile her türlü elektronik ve/veya mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, not vb. dokümanlar, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlar, ruhsatlı veya resmi amaçlı olsa bile silah ve silah yerine geçebilecek nesnelerle sınav salonuna almayınız. Kursiyer bu araçlarla sınava alınmayacağı gibi sınav anında yanında bulunduğu tespit edilirse sınav kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle sınavı tutanakla geçersiz sayılacaktır.
9. Kursiyer salon aday yoklama listesinde belirtilen sıra numarasına göre adayları oturtunuz. Adaylardan e-sınav uygulama ekranında yazılı olan T.C. kimlik numarası, adı, soyadı bilgilerinin kendisine ait olup olmadığını kontrol etmelerini hatırlatınız. Siz de ekrandaki aday bilgileri ile adayı ve sınava giriş, kimlik belgeleriyle de karşılaştırarak tekrar kontrol ediniz.
10. Gerekli kontrollerden sonra kursiyerlere “Sınavda Dikkat Edilecek Hususlar”ı adaylara yüksek sesle okuyunuz.
11. Adaylara ekranlarında bulunan “Kullanım Kılavuzunu Okudum ve Kimlik Bilgilerinin Doğruluğunu Onaylıyorum” seçeneğini onaylamalarını söyleyiniz.
12. Adaylara ait Sınav Giriş Belgelerini toplayarak Uygulama ve İzleme Görevlisine teslim ediniz.
13. Sınava başladıktan sonra, hiçbir adayla ve görevli ile konuşmayınız.
14. Sınav başladıktan sonra gelen adayları, sınav salonundan çıkan kursiyer olmadığı sürece sınava alınız. Sınav salonundan herhangi bir adayın ayrılmasının ardından gelen hiçbir adayı sınava almayınız. İlgili aday için “Salon Aday Yoklama Listesi”ne “girmedi” yazınız.
15. Sınavı tamamlayan ya da sınav süresi biten kursiyerin salon yoklama listesi ve cevap kâğıdına imza atmalarının ardından salondan ayrılmalarını sağlayınız.