İl Millî Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı #zamandursunkutahyaokusun etkinliği ile artık her gün saat 20:30 kitap okuma saati olarak belirlendi.
Etkinliğin tanıtım toplantısı, Kütahya Öğretmenevi´nde Vali Yardımcısı Arif YALÇIN, Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan ERTAŞ, Kütahya Müftüsü Hüseyin HAZIRLAR, İl Millî Eğitim Müdürümüz Hasan BAŞYİĞİT, İŞKUR İl Müdürü Kamil UÇAN, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Ömer TURAN, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz yöneticileri, STK temsilcileri, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi´nden öğretim üyeleri ile okul müdürlerinin katılımı ile gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İl Millî Eğitim Müdürümüz şunları söyledi:
"Çağdaş toplum olmanın gereklerini yerine getirebilmek, düşünen ve sorgulayan bireyler yetiştirmekle doğrudan ilişkilidir. Çağdaş insanı belirleyen özelliklerin başında okur-birey olmak gelir. Okumayı öğrenmek ve bunu alışkanlık hâline getirerek yaşam boyunca devam ettirmek eğitimin en temel hedeflerindendir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın bu vasıflarla donanmış bireyler olarak yetişmesi için okulöncesinde okuma sevgisi, ilkokulda okuma alışkanlığı ve ortaokulda okuma kültürü kazanması ve bu kültürü yaşam biçimi haline getirmesi gerekmektedir. Mustafa Kemal Atatürk ”Bir ülkede okumaya karşı istek artmadıkça, aymazlık ve yıkım artar.” cümlesiyle; okumanın ve okuma alışkanlığının toplumların gelişmesinde, çağdaş değerlere ulaşmasında en önemli etkenlerden birisi olduğunu belirtir. Kitap, çocuklarımızın bilgi ve kültürünü artıran, kelime hazinesini zenginleştiren, dili kullanma becerisini güçlendiren, düşünce ve yaşam ufkunu genişleten en etkili araçtır. Okumak, günümüz insanının haiz olması gereken olmazsa olmaz bir vasfı, şimdinin ve geçmişin en saygın eylemidir."
Konuşmanın devamında kitap okumanın bir alışkanlık hale getirilmesinin altını çizen Sayın BAŞYİĞİT;
"Kitap okul gibidir"
"Toplum olarak kitap okumayla aramızın iyi olduğu ne yazık ki söylenemez. Yapılan araştırmalar okumaya günde bir dakika, yılda ise ortalama altı saat ayırdığımızı gösteriyor. Çocuklarımız, gençlerimiz boş zamanlarını, çoğu zaman hiçbir yararlı bilgi aktarmayan televizyon karşısında geçirmekte; sosyal medyada örneğini çokça gördüğümüz aşırıya kaçan özentilikler ile kendilerine, ailelerine ve çevrelerine zarar vermektedirler. İlk emri “oku” olan bir dinin mensupları olarak okumuyoruz. Okulda çocuklarımız, evlerde ise ebeveyn olarak bizler, kitap okumaktan uzak bir hayat içerisinde yaşıyoruz. Hâl böyleyken, “kitap okuma alışkanlığı kazanma ve okumayı sevme” toplumdan, aileden öğrenilecek bir davranış olmaktan çıkıyor. Okumayı sevmek ve alışkanlık hâline getirmek için kişinin özel çaba göstermesi gerekiyor. Oysa kitap, okul gibidir. Öğrencisini merhametle eğiten bir öğretmen gibi; adım adım terbiye eder. Okunan her kitap, şahsiyet binasına konulmuş bir tuğla gibi çocuklarımızın karakterini oluşturur. Okumanın kültür hâlini aldığı bir ortamda yetişen insan için kitap; ekmek-su gibi temel gıda olarak düşünülürken günümüzde çocuklar, bu temel gıdalardan yoksun bir şekilde ve dahası medyanın etkisiyle kitaplara ihtiyaç hissetmeden büyüyor. " dedi.
Okuma alışkanlığının kazandırlılması için ilk tohumların atıldığını vurgulauan Sayın BAŞYİĞİT şu ifadeleri kaydetti.
"Zaman Dursun Kütahya Okusun"
"Kitap okumanın faydaları hakkında onlarca saat konuşulması insanlara kitap okuma alışkanlığı kazandırmıyor. Bugün burada ´ZAMAN DURSUN KÜTAHYA OKUSUN´ sloganıyla sunumunu yaptığımız projemiz ile kuruluşun ve kurtuluşun sehri olan Kütahya’mızda okuma alışkanlığının tekrardan bir kültür olarak filizlenebilmesi için ilk tohumları atıyoruz. Zaman artık her şeyi kapatıp kitaplıkları süsleyen kitaplarımızın kapaklarını açma ve kitapların dünyasına girme zamanıdır. Çocuklarımız medyanın etkisiyle maruz kaldıkları şiddet unsurları ile değil; kitapların hayal dünyasında büyüyecek ve inşallah bu bir kültür olarak yerleşip iliklerimize kadar işleyerek nesilden nesile aktarılacaktır."
Kütahya’mızda okuma konusunda farkındalık oluşturabilmek, çocuklarımıza sözlerle değil; davranışlarla örnek olabilmek amacıyla yola çıkıyoruz. 7’den 77’ye herkesten destek vermesini ve sahiplenmesini beklediğimiz bu proje ile evde, misafirlikte, kahve ortamında, otobüslerde, kısaca vakit bulabildiğimiz her yerde, hem çocuklarımıza yeni dünyalar, değerler kazandırabilmek hem de kendimizi geliştirebilmek adına “ZAMAN DURSUN KÜTAHYA OKUSUN” diyoruz.
"Unutmayalım ki çocuklarımız gösterdiğimiz yöne gitmezler, bizlerin ayak izlerinize basarak yürürler."
Sayın BAŞYİĞİT´in konuşmalarının ardından Şube Müdürümüz İsmail GÜVEN proje hakkında bilgi verdi ve daha sonra Vali Yardımcısı Sayın Arif YALÇIN ise, İl Millî Eğitim Müdürlüğümüz tarafından yapılan bu etkinliğin son derece önemli olduğunu belirterek, bu anlamda emeği geçenlere teşekkür etti.
Konuşmaların ardından saat tam 20:30 da Kütahya´da zaman durdu ve herkes kitabını eline aldı. Öyle ki, Kütahya Gençlik Merkezi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Tavşanlı Yıldız Koleji veli ve öğrencileri, çeşitli kafeler ile daha bir çok konumdan canlı olarak yayınlanan kitap okuma etkinliğine ait görüntüler toplantıya katılanlar tarafından uzun süre alkışlandı. Aynı anda katılımcılar da ellerine kitaplarına alarak etkinliğe katılım sağladı.
Öyleyse hep birlikte diyoruz ki artık #zamandursunkutahyaokusun