KÜTAHYA İL MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

Mesleki Eğitim Merkezlerinde Yeni Düzenleme

Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger: “En az ortaokul, imam-hatip ortaokulu mezunu olanlar ile 19 yaş ve üstü olanlar Meslekî Eğitim Merkezlerine kayıt olabilecek.”                
Mesleki Eğitim Merkezlerinde Yeni Düzenleme

 İl Millî Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger,Meslekî ve Teknik Eğitimdeki yenilikler ve düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Konu hakkında Dülger:

“Kalkınmanın en önemli unsurlarından birisi nitelikli insan sahibi olmaktır. Nitelikli insan sahibi olmanın en önemli belirleyicisi ise meslekî ve teknik eğitime verilen önemdir. Öğrencilerimize gerekli bilgi, beceri, davranış ve birlikte iş görme alışkanlığı kazandırarak hayata hazırlamak ve kendilerini mutlu kılacak, toplumun mutluluğuna katkıda bulunacak bir meslek sahibi olmalarını sağlamak hedeflerimiz arasındadır. Millî birlik ve bütünlük içinde iktisadi, sosyal ve kültürel kalkınmayı desteklemek ve hızlandırmak’, sektörün ihtiyaç duyduğu iş gücünü yetiştirmek bizim için önemlidir.

 

Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. Bu sayede ekonomimizin temel yapı taşı olan esnaf ve sanatkârların çırak ihtiyacının karşılanması ve meslekî eğitim merkezi öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta-çırak ilişkisi ile mesleklerini yerinde öğrenmeleri sağlanmıştır. Bu kapsamda ortaokulu tamamlayan öğrenciler tercihleri doğrultusunda ustalık eğitimine kaydolabilecektir. Ustalık eğitimini başarılı bir şekilde bitiren öğrencilere ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi verilerek kendi işlerini kurma imkânı sunulmuştur. Ayrıca iş yeri açan mezunlara KOSGEB tarafından ilgili mevzuat çerçevesinde 50 bin TL hibe ve 100 bin TL faizsiz kredi verilebilmektedir. Ustalık eğitimini bitiren öğrenciler, aynı zamanda "İşyeri Açma Belgesi" alabilecekleri gibi fark derslerini tamamlamaları halinde "Meslek Lisesi Diploması" alarak yükseköğretime devam edebilme hakkına da sahip olacaklardır. Meslek Lisesi diploması alarak mezun olmaları halinde aynı zamanda teknisyen unvanını da alabileceklerdir. Yapılan bu düzenleme ile meslekî eğitimini çıraklık yoluyla tamamlamak isteyen ortaokulu tamamlamış öğrencimizin istediği meslek alanında bir ustanın yanına yerleştirilmesi ve ustasının rehberliğinde sanatı, ahlakı ve mesleğin inceliklerini en küçük detayına kadar öğrenmesi hedeflenmiştir. Bu sayede Osmanlı döneminde başarıyla uygulanan lonca sisteminde olduğu gibi milletine, vatanına, bayrağına ve devletine bağlı güçlü millî ve manevi değerleri olan cömert, dürüst, ahlaklı, çalışkan ve işinin ehli sanatkârlar yetiştirilmesi sağlanacaktır. Esnaf ve sanatkârlarımızın meslekî devamlılıkları için kolaylıkla çırak bulabilecekleri ve onlara mesleklerini öğretebilecekleri bu sistem ile öğrenciler ustalık eğitimleri süresince en az bir gün okula diğer günlerde işletmeye giderek çalışabilecek ve aynı zamanda mesleklerini öğrenirken para da kazanabileceklerdir. İşletme ile öğrenci veya yasal temsilcisi arasında imzalanacak sözleşme ile öğrenciler iş kazası ve meslek hastalıklarına karşı Bakanlığımızca sigortalanacak ve çalışmaya başladığı aydan itibaren ücret alabilecektir

İşletmede beceri eğitimi, staj ve tamamlayıcı eğitime katılan öğrenciler ile meslekî eğitim merkezi öğrencilerine işletmeler tarafından ödenen net asgari ücretin %30 unun; işletmenin büyüklüğüne göre 1/3 veya 2/3 oranı devlet tarafından karşılanacaktır. Meslekî ve teknik eğitim veren okullarımızdan teknisyen olarak mezun olan öğrencilerimize kendilerine "İşyeri Açma Belgesi" verilecektir.

 

İşletmede staj yapan öğrencilerin bilgi ve becerilerinin ölçülmesi amacıyla sektör temsilcilerinin de yer aldığı beceri sınavı getirilmiştir. Meslekî eğitimlerini çeşitli nedenlerle tamamlayamayanlara tamamlayıcı eğitim programı açılacaktır. Teknik öğretmenlere mühendis olma yolu açılmıştır.” dedi.

 

Yıldırım Beyazıt Mah. Erdoğan Atasoy Cad. No 37 KÜTAHYA - 0 (274) 280 43 00 / 0 (274) 280 43 22

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.